”Anul acesta am depășit bariera, de 4 miliarde și 600 milioane de euro, investiție directă făcută în România de către Orange, de la momentul intrării pe piață, în 1997, și cred că sunt puține companii care se pot mândri cu asta. Investițiile indirecte pot fi calculate, sunt și mai mari. Vom continua să facem investiții atât în rețea și în soluțiile tehnice, în infrastructuri, soluții de cloud, de securitate cibernetică.
Nu în ultimul rând vom continua să facem investiții în oameni, avem doar în divizia pe care o conduc de business to business în jur de 900 de experți și deținem peste 400 de certificări tehnice, certificări de tehnologie la nivel internațional”, a spus Florin Popa pe scena GoTech World.
Acesta a adăugat că, în prezent, Orange România furnizează tehnologie 5G+. ”Este ultima variantă de tehnologie 5G, care oferă viteze de până la 1,5 Gbps, viteze astfel comparabile cu cele ale fibrei într-o rețea de 1.000. Oferim 5G în 43 de orașe, iar rețea noastră 4G acoperă aproximativ 99% din populație. Sunt cifre la care nici nu visam acum 10 ani. Nimeni nu își închipuia că putem atinge astfel de cifre, într-o rețea comercială”.
Strategia viitoare de investiții a companiei vizează integrarea inteligenței artificiale în tot mai multe departamente interne, în automatizări, dar și continuarea investițiilor în rețea.
”Folosim deja inteligența artificială și, cel puțin în zona de tehnologie, în zona tehnică, adică la departamentul tehnic, putem face mentenanță predictivă pentru rețea folosind inteligența artificială. Adică putem trimite preventiv o echipă să intervină înainte de defectarea echipamentului pentru că anticipăm cu algoritmul potențiale întreruperi de serviciu, sau, din contră, putem să o amânăm pentru reducerea costurilor noastre de intervenție, dacă avem o semnale că acest lucru poate fi făcut.
La fel în zona de alimentare cu energie electrică, la mentenanța bateriilor folosim deja soluții bazate prin inteligența artificială, care ne ajută să eficientizăm operativ.
Și, probabil, în viitor, vom vedea rețele cu adevărat inteligente, care vor lua decizii singure. Probabil, în prima fază, vor merge tot mai multe automatizări, dar, în viitor, probabil că vom avea rețele inteligente, care vor decide alocarea de resurse de rețea, mutarea traficului și așa mai departe”, a explicat reprezentantul Orange.
Un alt departament în care Orange a integrat inteligența artificială este de cel de customer suport, unde tehnologia a eficientizat și a crescut viteza cu care agenții din call center au acces la informații în momentul în care interacționează cu clienții în situații legate de rețea.
Grupul Orange România a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 1,551 de miliarde de euro, în scădere cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La 31 decembrie 2023, Grupul Orange România oferea servicii mobile către 9,5 milioane de clienți, internet fix în bandă largă către 1,1 milioane de clienți, iar servicii de televiziune prin cablu și satelit către 1,1 milioane de clienți.
Ediţia din acest an a expo-conferinţei B2B GoTech World reuneşte, la Romexpo, în perioada 12 -13 noiembrie, peste 120 de experţi din industrie şi aproximativ o sută de companii expozante. Reprezentanţii organizatorilor estimează că vor participa în jur de 15.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 din categoria C-level.