Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa, urmărit penal

Economica.net
09 12. 2016
vrabi_89502152021_24439900

Procurorii susţin că în perioada mai 2009 – noiembrie 2016, Florin Secureanu a conceput şi a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

„Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul şi-a însuşit, în 1.075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă şi prejudiciul cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Anchetatorii arată că, pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituţiei sumele de bani delapidate, Florin Secureanu a cerut personalului din din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziţii, serviciul administrativ), să întocmească în fals facturi şi chitanţe.

„În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăţi comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăţi nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa şi în consecinţă nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel bunuri instituţiei publice”, spun procurorii.

DNA mai susţine că în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, Secureanu a pretins unei societăţi comerciale care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară.

„Astfel, societatea comercială a plătit unei agenţii de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi. Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România”, potrivit procurorilor.

Florin Secureanu a fost demis, în 29 noiembrie, din funcţia de manager al Spitalului Malaxa de primarul Capitalei, după ce Gazeta Sporturilor a relatat că acesta scoate bani din bugetul unităţii medicale în baza unor facturi fictive emise către o firmă din Iaşi care este dizolvată din vara anului trecut, decontând inclusiv înmormântări ale rudelor unor cunoştinţe din Primărie.

Managerul Secureanu i-a cumpărat iubitei sale, alintată „Vrăbi”, bijuterii în valoare de 9.000 de euro achitate în baza unui contract pentru curăţarea instrumentarului de la Secţia Ginecologie, a relatat Gazeta Sporturilor, care a prezentat şi înregistrări audio din care reiese că Secureanu, care conduce spitalul din mai 2007, îi înjură şi ameninţă pe angajaţii care sunt practic forţaţi să ţină o contabilitate dublă.

Pe lista de plăţi a Spitalului Malaxa sunt mai multe firme care s-au ocupat de imaginea managerului Florin Secureanu, Grupul de Arte SRL, cu sediul în Bucureşti, fiind una dintre acestea şi încasând de la spital 46.714 de lei, au mai scris jurnaliştii de la GSP.

„El şi-a conceput mai multe filme pe bani publici”, spun surse din spital. „Ni s-au solicitat o serie de producţii pe parcursul renovării Spitalului Malaxa. S-au făcut respectivele filmări. Pe urmă ni s-a solicitat o altă filmare când s-a supraetajat spitalul. (…) Totul a fost inclus într-un film de genul cum s-a schimbat pe parcurs spitalul. S-a făcut un film de sinteză, inclusiv cu dotările de ultimă generaţie ale spitalului”, susţine Elena Murărescu, reprezentanta firmei. De fapt, imaginile au devenit filme omagiale ale managerului Florin Secureanu, fiind postate pe internet şi prezentate la diverse gale, precum cea din Austria.

De asemenea, Gazeta prezintă o factură de 3.144 de lei de la SC Megazone Concept SRL, un loc unde se organizează petreceri, achitată de SC Noventis. Factura reprezintă plata pentru petrecerea care a avut loc în 16 iunie 2016 pentru băiatul cel mic al managerului Secureanu. Noventis este cel mai mari furnizor al spitalului, cu 12.136.000 de lei încasaţi de la Malaxa.

Jurnaliştii de la GSP au mai scris că fostul manager de la Spitalul Malaxa, care locuieşte într-un apartament RAAPPS din centrul Bucureştiului, îşi construieşte o vilă cu două etaje lângă Lacul Floreasca, decontând prin spital banii pentru amenajări.

Jurnaliştii au arătat că în 2 aprilie Secureanu a adus la contabilitatea spitalului o factură în valoare de 14.313 lei de la magazinul Leroy Merlin, de unde a achiziţionat pentru vila sa în construcţie mai multe materiale, între care cărămidă sticlă, polistiren expandat, mănuşi de protecţie.

Fostul manager al Spitalului Malaxa Florin Secureanu a plătit din fondurile unităţii medicale şi achiziţionarea unul balon intragastric pentru o femeie pe care o numea „nepoţica”, dar şi o intervenţie chirurgicală la Clinica privată Monza pentru o mătuşă a iubitei sale, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Spitalul Malaxa a cumpărat şi un pian la cererea managerului Florin Secureanu, pe care acesta l-a dus acasă.