Flutur a anunţat demararea procedurilor pentru construirea unui spital de copii cu 350 de paturi în Suceava

Economica.net
22 02. 2019
spitalul_copii_cluj2_61166000

Flutur a spus că va fi elaborat un studiu de fezabilitate pentru imobilul ce va construit curtea Spitalului Vechi din Suceava, pe o suprafaţă de 3.750 de metri pătraţi cu subsol, parter şi cinci etaje, ce va integra şi maternitatea într-o construcţie monobloc.

„Dorim să facem acest lucru, o să punem şi noi (n.r.-CJ) bani, căutăm şi alte surse de finanţare, dar nu putem să mai aşteptăm. Avem experienţe pozitive în domeniul Sănătăţii şi Primăria Suceava s-a anunţat dispusă să pună umărul, deşi n-o duc aşa de bine cu bugetul”, a spus Flutur.

El a subliniat că va demara acest proiect cu bani de la bugetul judeţului, urmând ca parcurs să încerce atragerea de fonduri guvernamentale sau europene.

Totodată, primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent la conferinţa de presă, a declarat că se va implica şi va acorda sprijin financiar pentru construirea spitalului pentru copii aşa cum a făcut-o constant când a fost vorba despre investiţiile din Sănătate.

Cu o zi în urmă, preşedintele CJ Suceava s-a întâlnit cu managerii de spitale din judeţ care au convenit să respingă propunerile din Masterplanul Regional de Servicii de Sănătate Regiunea Nord-Est, în cadrul reuniunii din 25 februarie de la Iaşi.

Flutur a declarat că masterplanul pe sănătate „este un nefericit draft” şi le-a cerut directorilor de spitale să fie solidari în demersurile lor pe acest subiect.

„S-au făcut foarte mari investiţii în spitale cu bani şi de la local şi de la stat şi acum le închideţi. (…) 80 de milioane de euro investiţii în spitalele din judeţul Suceava şi acuma … (…) Fiţi solidari, indiferent de culoarea politică. Partidele vin şi trec la putere, dar asta rămâne”, a spus Flutur.

Responsabili de sănătatea populaţiei din judeţ sunt invitaţi pe 25 februarie la Iaşi, pentru a le fi prezentat Masterplanul regional de servicii de sănătate al Regiunii Nord-Est.

Propunerile din draft au în vedere închiderea unor spitale, comasarea altora şi reducerea numărului de paturi la cele care rămân.

Pe baza unor indicatori vechi de acum patru ani, prin acest masterplan s-ar propune desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, a celui de Psihiatrie Cronici Siret, a celui de Boli Cronice Siret, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc cu cel Municipal, reducerea numărului de paturi de spitalizare şi trecerea la spitalizare de zi la Spitalul de Urgenţă Suceava, spitalele municipale Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

În draft, pentru toate spitalele sunt folosiţi indicatori din anul 2015, deci grad de ocupare scăzut.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de exemplu, draftul Ministerului Sănătăţii indică un grad de ocupare pentru îngrijire boli acute de 65,8%, în condiţiile în care în 2017 şi 2018 gradul ocupare a fost spre 100%.