FMI: 7 din 10 bănci încă sunt prea slabe pentru a sprijini redresarea economiei zonei euro

Economica.net
17 10. 2014
mmf_57450800

‘Sectorul bancar din zona euro face cu greu faţă problemei creditelor neperformante şi ineficienţei. Dacă urmărim procesul de revizuire a activelor şi testele de stres derulate de BCE, este ceva ce s-a întâmplat în urmă cu cinci ani în SUA. Va exista un plan de recapitalizare pentru bănci după finalizarea testelor – aşa cum s-a întâmplat acum cinci ani în SUA. Acolo a existat o restructurare semnificativă, cu fuziuni şi achiziţii. Toate aceste lucruri încă trebuie să se întâmple în Europa’, a explicat oficialul FMI.

Acesta a apreciat că peste 70% din băncile din zona euro încă nu dispun de suficienţi bani pentru a ajunge la un nivel adecvat al capitalului şi a majora creditarea, pentru a sprijini redresarea economiei zonei euro.

Redresarea economiei mondiale este slabă şi unele active încă sunt supraestimate, a avertizat directorul Departamentului pentru pieţe internaţionale al FMI.

‘Redresarea economiei globale este într-adevăr mediocră şi se confruntă cu riscuri semnificative. În ultimii patru ani ne-am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei’, a afirmat José Viñals.

În raportul său bianual privind stabilitatea financiară globală, FMI a apreciat săptămâna trecută că băncile din zona euro trebuie să majoreze preţul unora din liniile lor de credite şi chiar să renunţe la unele activităţi pentru a putea sprijini investiţiile companiilor. Cu ocazia lansării acestui raport, José Viñals, director pentru stabilitate financiară la FMI, a declarat că deşi lumea are nevoie de dobânzi reduse pentru a sprijini creşterea, costurile de creditare reduse riscă să provoace acumularea unor noi dezechilibre.

Un studiu realizat de FMI în rândul a 300 de bănci din economiile avansate, arată că multe bănci din zona euro sunt într-o poziţie mai dificilă decât rivalele lor pentru a sprijini creditarea. În zona euro, bănci reprezentând aproximativ 60% din activele bancare nu au o profitabilitate sau rezerve de capital suficiente pentru a asigura o creştere a creditului de 5% pe an.

‘Aceste bănci au nevoie de o restructurare fundamentală a modelului lor de afaceri, inclusiv o combinaţie între modificarea preţului actualelor linii de afaceri, realocarea capitalului în cadrul activităţilor, consolidare sau retragere’, a subliniat José Viñals. Acesta a adăugat că testele de stres derulate de Banca Central Europeană reprezintă o oportunitate pentru a adresa slăbiciunile fundamentale care ţin pe loc creditarea la periferia zonei euro.

Raportul FMI recomandă organismelor de reglementare să se asigure că băncile au suficiente rezerve de capital pentru a furniza credite şi a relansa creşterea economică. De asemenea, FMI recomandă redublarea eforturilor pentru a limita asumarea de riscuri precum şi pentru o transparenţă mai mare în sectorul bancar. A