„Nu am terminat încă noul calendar de liberalizare convenit cu FMI, dar cam aici se va situa procentul de creştere. Românii vor simţi aceste majorări abia la iarnă pentru că vara consumul este redus”, a spus Havrileţ.
Potrivit acestuia, până în 2018, preţul gazelor ar trebui să crească cu circa 18%, etapizat, în procente de circa 5-6% pe an.
Deşi preţul final al gazelor va creşte pentru toată lumea de la 1 iulie, totuşi, pentru tot anul va exista o diferenţă semnificativă între regiunile ţării.
Prin urmare, la sfârşitul acestui an, preţul final al gazului pentru clienţii GDF Suez va rămâne mai scăzut cu circa 1-2% faţă de referinţa 1 aprilie 2015, în timp ce pentru clienţii E.ON va creşte cu până la 10% faţă de aceeaşi referinţă.
Prin angajamentele asumate în faţa FMI şi Comisiei Europene, România trebuie să liberalizeze piaţa de gaze pentru consumatorii casnici până în 2018. Liberalizarea presupune alinierea preţului intern al gazelor cu cel de import. Dacă luăm în considerare actualul nivel de preţ al importurilor, rezultă că România trebuie să mai urce preţul gazului cu circa 20%, în următorii trei ani.