Kristalina Georgieva, o economistă din Bulgaria, al cărei mandat de director general al FMI a început în 2019 şi se va încheia pe 30 septembrie, are nevoie de sprijinul marilor state europene şi al SUA dacă vrea să obţină un nou mandat.
Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Însă, în cele din urmă, persoanele care ocupă ambele poziţii sunt decise de consiliile directoare ale celor două instituţii.
„Comitetul executiv subliniază importanţa de a avea un candidat de succes, ţinând cont de statutul global necesar pentru a conduce FMI, aflat în centrul sistemului financiar mondial”, a informat într-un comunicat instituţia.
Georgieva, în vârstă de 70 de ani, este al 12-lea director general al FMI de la înfiinţarea instituţiei, în 1944. Ea a declarat că ar fi onorată să obţină un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Fondului Monetar Internaţional, fiind a doua femeie la conducerea creditorului global, după predecesoarea ei Christine Lagarde.
Într-un comunicat, Comitetul executiv al FMI a precizat că vrea să ajungă „prin consens” la o decizie privind viitorul director general.
Marţi, miniştrii de Finanţe din UE au anunţat că o sprijină în unanimitate pe Kristalina Georgieva pentru al doilea mandat în fruntea Fondului Monetar Internaţional.