În 2010, FMI a identificat 25 de state pentru care evaluarea sectoarelor lor financiare va fi obligatorie. Aceste evaluări au avut un caracter facultativ înaintea crizei financiare din 2008-2009, care a demonstrat cât de rapid problemele financiare dintr-o țară se pot extinde și în statele vecine precum și în restul lumii.Peste jumătate din cele 29 de sectoare financiare considerate de FMI de ‘importanță strategică’ sunt amplasate în Europa.
‘Sectoarele financiare din aceste țări sunt puternic interconectate nu numai între ele ci și cu alte centre financiare globale’, susține FMI. ‘Acest lucru le face centre ale rețelei financiare globale și importante pentru stablitatea sistemică globală’ adaugă Fondul.
Potrivit unei noi metodologii, care a fost de asemenea publicată luni, FMI a informat că va revizui nu numai cât de expuse sunt băncile unei țări față de băncile din alte state ci și expunerea pe datoriile suverane precum și legătura dintre o țară și băncile sale. De asemenea, FMI are de gând să analizeze fenomenele de tip contagiune a prețului, cum sunt legăturile strânse dintre piețele bursiere din întreaga lume.
Consiliul director al FMI a salutat noua metodologie, dar a avertizat că ar putea omite anumite țări care au suferit crize bancare și financiare după 2008. În plus, boardul s-a arătat îngrijorat de riscul ca prin concentrarea pe analizeze derulate asupra celor 29 de țări de importanță strategică, personalul FMI va avea mai puțin timp pentru a face analize asupra sectoarelor financiare din restul lumii.