‘Ungaria a cerut o linie flexibilă de credit, iar la sfârşit FMI a spus nu’, a declarat Orban la un seminar organizat de Bruegel Institute la Bruxelles. ‘Negocierile nu s-au încheiat încă, dar suntem foarte aproape de acel nu’, a mai spus Viktor Orban, adăugând că punctul de vedere al FMI este că Ungaria are nevoie de un împrumut şi nu de o linie flexibilă de credit.
În aceste condiţii, Viktor Orban a anunţat că Ungaria are de gând să vândă obligaţiuni pe pieţele internaţionale. ‘Vom intra pe piaţă probabil luna aceasta sau la începutul lunii următoare. De ce să luăm un împrumut de orice fel de la FMI dacă suntem capabili să ne finanţăm de pe pieţele financiare?’, a spus Orban.
Agenţia de gestionare a datoriei statului din Ungaria (AKK) a angajat deja băncile Goldman Sachs, Citigroup, BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru a-i aranja întâlniri cu investitorii din SUA şi Europa. La finele anului trecut, AKK a anunţat că în 2013 intenţionează să emită obligaţiuni în valută în valoare de 4-4,5 miliarde de dolari.
Toate cele trei mari agenţi de rating internaţionale atribuie în prezent Ungariei un rating ‘BB plus’, primul rating din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).
Ungaria, cea mai îndatorată ţară din Europa Centrală, a accesat ultima dată pieţele internaţionale de obligaţiuni în 2011, iar până acum guvernul condus de Viktor Orban a informat că va emite obligaţiuni în valută doar după ce va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie 2011 un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie 2012 din cauza îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.