În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească. Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.
Pe de altă parte, în prognoza de toamnă, FMI a lăsat nemodificată estimarea pentru 2015, când România ar urma să înregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 2,5%.
‘Revenirea turbulenţelor pe pieţele financiare şi o revigorare mai slabă în zona euro continuă să fie principalele riscuri care planează asupra acestor perspective’, se arată în cea mai recentă ediţie a raportului World Economic Outlook (WEO). ‘Pe măsură ce revenirea continuă şi având în vedere că majoritatea ţărilor vor continua consolidarea fiscală pentru refacerea echilibrului fiscal deteriorat în timpul crizei globale, politicile monetare şi cursul de schimb ar trebui utilizate într-o manieră flexibilă pentru a răspunde la modificarea condiţiilor economice şi de pe piaţă’, se mai arată în raportul FMI. Instituţia financiară consideră că reformarea pieţei muncii, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi a competitivităţii este crucială pentru multe ţări din Europa de Sud-Est.
De asemenea, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 1,5% în 2014, faţă de estimările din primăvară, care indicau o creştere de 2,2%. Pentru 2015, FMI estimează o creştere a preţurilor de consum de 2,9%. Anul trecut, inflaţia medie anuală a fost 4%.
Pentru acest an, Banca Naţională a României /BNR/ a stabilit o ţintă de inflaţie de 2,5% plus/minus un punct procentual. Recent, însă, BNR a anunţat revizuirea în scădere a prognozei de inflaţie la 2,2% pentru acest an.
În ceea ce priveşte rata şomajului, cele mai recente prognoze ale FMI privind România arată că aceasta nu va scădea decât uşor în 2014, până la 7,2% de la 7,3% în 2013, o scădere similară urmând să fie înregistrată anul viitor, până la 7,1%.
În vară au mizat pe 2,8%
După vizita FMI din vară, instituţia a emis o concluzie scrisă conform căreia vedeau România cu o creştere economică de 2,8%, ceea ce ar însemna o revizuire în jos a prognozei. Însă faţă de raportul WEO din primăvară e vorba de o creştere cu 2,2 puncte.
La nivel global, FMI a revizuit, marţi, în scădere, estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an şi anul următor, evocând riscul de ‘stagnare’ în ţările bogate precum şi accentuarea tensiunilor geopolitice în Ucraina şi Orientul Mijlociu. După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,3% în acest an, cu 0,1% mai puţin decât precedentele estimări publicate în luna iulie. FMI se aşteaptă la o relansare a economiei mondiale în 2015, graţie unei creşteri de 3,8%, însă acest avans este cu 0,2 puncte mai mic decât cel preconizat în urmă cu două luni.