„Un deflator mai mare va presupune şi o inflaţie mai mare la final de an faţă de prognoza actuală a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal că prognoza nu a încorporat anumite evoluţii care se vor resimţi în inflaţie”, au explicat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.
La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună dacă Guvernul îşi mai menţine pentru acest an ţinta de creştere economică de 1,5% din PIB, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.
În primul trimestru, PIB a scăzut cu 0,1% faţă de ultimele trei luni din 2012, însă a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În condiţiile în care autorităţile au negociat încă de la evaluarea precedentă creşterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetară nu va presupune ajustări în jos, ci doar redistribuiri între ordonatorii de credite.
Potrivit surselor citate, experţii FMI sunt confortabili cu o alocare mai mare spre Fondul de rezervă al Guvernului, care a în anii anteriori a reprezentat o sursă de acoperire a arieratelor.
Draftul scrisorii de intenţie va fi redactat în următoarele două zile, iar la finele săptămânii vor fi negociate ultimele puncte pentru care nu s-a ajuns încă la un acord.
Experţii FMI au parcurs şi cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o creştere economică de 2,5%, sensibil mai jos faţă de estimarea anterioară a Comisiei Naţionale de Prognoză, de 3,1%.