FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
În raportul său anual privind sectorul extern, FMI susţine că în 2020 combinaţia dintre excedentele şi deficitele globale de cont curent s-a agravat până la 3,2% din Produsul Intern Brut mondial, de la 2,8% din PIB în 2019. Acest decalaj ar urma să continue să se agraveze în 2021, până la aproape 3,4% din PIB-ul mondial, după care se va reduce la aproximativ 2,5% din PIB pe măsură ce deficitele bugetare din SUA şi alte state bogate se vor reduce şi schimburile comerciale vor reveni la normalitate.
În acelaşi raport, FMI susţine că valutele de rezervă s-au apreciat la debutul pandemiei, dar începând de la mijlocul lunii martie 2020 s-au depreciat pe fondul măsurilor excepţionale de sprijin şi al veştilor pozitive privind distribuţia vaccinurilor.
Cu toate acestea, raportul include o evaluare a staff-ului FMI, conform căreia dolarul american este supra-evaluat cu aproximativ 8,2% având în vedere datele fundamentale ale economiei americane, acesta fiind punctul de mijloc al unui interval al cursului de schimb real care variază între o supraevaluare de 5,2% şi una de 11,2%. În 2019, punctul mediu al aceleiaşi estimări a FMI era o supraevaluare de aproximativ 11%.