FMI a precizat că programul este destinat să sprijine eforturile premierului sârb Aleksandar Vucic de a reduce cheltuielile publice şi datoria şi pentru a sprijini competitivitatea şi creşterea economiei.
Noul acord pe trei ani în valoare de un miliard de euro este destinat să înlocuiască precedentul acord îngheţat de FMI în luna februarie 2012 din cauza incapacităţii Guvernului sârb de la acea dată de a îndeplini condiţiile cerute.
‘Nivelul ridicat al datoriei publice a Serbiei cere măsuri de consolidare fiscală în perioada următoare. Pachetul fiscal adoptat de Guvern pentru reducerea nivelului datoriei ca procent din PIB până în 2017 este adecvat’, se arată în comunicatul FMI.
În condiţiile în care economiei Serbiei s-a contractat în 2014 – a treia recesiune din ultimii şase ani – deficitul bugetar a crescut la 6,6% din PIB iar datoria publică a ajuns la 70% din PIB.
În octombrie, Parlamentul Serbiei a adoptat o serie de măsuri de austeritate, inclusiv reducerea cu 10% a salariilor şi pensiilor din sectorul public care depăşesc 200 de euro lunar.
Serbia, o ţară cu o populaţie de 7,2 milioane de locuitori, are peste 700.000 de angajaţi în sectorul public şi 1,7 milioane de pensionari. La fiecare persoană angajată există altele cinci care primesc pensii sau sunt şomeri.
Guvernul condus de Aleksandar Vucic a lansat un program destinat privatizării a aproximativ 500 de companii de stat neperformante care costă statul aproximativ 600 de milioane de euro pe an.