FMI ar putea să îşi revizuiască previziunile globale din cauza războiului comercial
Changyong Rhee, directorul FMI pentru Asia-Pacific, a estimat că Japonia şi Coreea de Sud ar putea să se numere printre ţările din regiune cele mai afectate de tensiunile comerciale având în vedere dependenţa lor de exporturile spre China. „Investiţiile sunt mult mai slabe decât ne aşteptam. Opinia mea este că scăderea încrederii afectează deja economia globală, în special economiile din Asia. Vedem o creştere mondială puţin mai lentă decât ceea ce prognozăm în octombrie”, a declarat luni Changyong Rhee.
În luna octombrie a acestui an FMI a revizuit, în jos, la 3,7% estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia mondială, atât n 2018 cât şi în 2019, în scădere faţă de avansul de 3,9% prognozat în luna iulie.
Rhee a avertizat că există şanse ca FMI să îşi reducă încă odată prognozele în luna ianuarie, având în vedere semnalele de încetinire care există atât în Asia dar şi în Europa şi în SUA. „Incertitudinea este atât de mare şi aceasta înseamnă că există un potenţial de creştere dar şi riscuri de scădere. În acest moment credem că riscurile de scădere sunt puţin mai mari”, a spus oficialul FMI.
În ceea ce priveşte România, raportul World Economic Outlook” publicat în luna octombrie, arăta că FMI şi-a revizuit la 4% estimările privind avansul economiei româneşti în 2018, din cauza moderării stimulentelor şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti, atât în acest an cât şi anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii robuste înregistrate în 2017.