FMI participă la noul plan cu condiţia ca ceilalţi creditori să reducă povara datoriei Greciei.
‘În privinţa reducerii datoriei, va trebui să existe un angajament specific, concret’ din partea europenilor, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI. Acesta a adăugat: ‘Pentru a merge înainte, avem nevoie să înregistrăm progrese suficiente în estimarea reformelor, a angajamentelor, a implementării şi a finanţării. Cu siguranţă va fi un drum dificil, suntem abia la începutul procesului’.
Şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat săptămâna trecută că organizaţia ar putea participa la un pachet ‘complet’ pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria ţării sustenabilă şi pentru a-i permite să obţină finanţare de pe pieţele financiare.
Întrebată de postul francez de radio Europe 1 dacă FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro (954 miliarde de dolari) pentru Grecia, Christine Lagarde a răspuns că FMI vrea să vadă programul ‘complet’ pentru Grecia şi ce implică acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel încât acest pachet să fie viabil, susţine oficialul FMI.
Conform Ministerului de Finanţe de la Atena, reprezentanţii UE, BCE şi FMI se vor afla în Grecia vineri pentru a începe negocierile pentru al treilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (93 miliarde de dolari). Negocierile tehnice sunt aşteptate să se finalizeze în 12 august şi acordul final până în 18 august.
Parlamentul grec a adoptat, în noaptea de miercuri spre joi, un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei înaintea unui nou plan de ajutor, în ciuda dezertărilor din tabăra premierului Alexis Tsipras. Potrivit numărătorii finale, 230 de parlamentari din 298 prezenţi au votat pentru adoptarea unei reforme a justiţiei civile şi punerea în aplicare a unei directive europene privind băncile, 63 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut.
Grecia a achitat luni Fondului Monetar Internaţional o serie de arierate în valoare totală de aproximativ două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) şi nu se mai află în incapacitate de plată. Tot luni, Grecia a plătit luni 4,2 miliarde de euro, reprezentând principalul şi dobânzile dintr-un împrumut acordat anterior de BCE, şi a rambursat un credit de 500 milioane de euro către Banca Centrală a Greciei
.