FMI atrage atenţia asupra datoriilor ţărilor implicate în „Noul drum al Mătăsii”

Economica.net
12 04. 2018
drumul_matasii_silk_road_one_belt_one_road_obor_china_projects_84104000_54786800

China, cea mai mare putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită ‘O centură, un drum’, destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa.

Citeşte şi China promite investiţii de 124 de miliarde de dolari pentru noul Drum al Mătăsii. Cum este prinsă în schemă România

Cu ocazia unei conferinţe dedicată strategiei ‘O centură, un drum’, organizată joi la Beijing, Christine Lagarde a subliniat că una din provocări este că noul drum al mătăsii ajunge acolo unde este nevoie de el iar a doua provocare o constituie politicile fiscale sănătoase.

Directorul general al FMI a subliniat că iniţativa ‘O centură, un drum’ poate furniza finanţare pentru infrastructurile atât de necesare din ţările partenere, dar nu ar trebui considerate de aceste ţări ca o ‘masă gratuită’. Însă aceste parteneriate ‘pot de asemenea conduce la o creştere problematică a gradului de îndatorare a ţărilor implicate, restricţionând alte cheltuieli pe măsură ce cresc cheltuielile cu serviciul datoriei’, a avertizat Lagarde. În ţările unde datoria publică este deja la un nivel ridicat, o gestiune atentă a termenilor financiari este crucială pentru a proteja China şi ţările partenere să intre în acorduri care vor provoca dificultăţi financiare în viitor, a adăugat Lagarde.

Anterior, cu ocazia Forumului de la Boao, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a respins criticile adresate strategiei ‘O centură, un drum’. ‘Nu este vorba nici de un Plan Marshall şi nici de un complot chinez. Este vorba de o iniţiativă pe care o urmăm în deplină transparenţă’, a spus liderul de la Beijing.