FMI avertizează asupra riscurilor cu care se confruntă pieţele de obligaţiuni din zona euro

Economica.net
05 05. 2014
fmi_76841100_37316200

Optimismul investitorilor privind situaţia din Europa a crescut, pe fondul semnalelor că redresarea regiunii se accelerează, după ce recenta criză economică şi financiară a fost aproape să provoace colapsul proiectului euro.

Optimismul a dus la o scădere a costurilor de împrumut pentru guvernele din regiune, inclusiv Grecia, care recent a emis obligaţiuni guvernamentale de trei miliarde de euro, cu un randament mai mic de 5%, cu scadenţa la cinci ani.

Emisiunea a reprezentat ‘o veste foarte bună pentru autorităţile de la Atena, care au redobândit acces la pieţele de obligaţiuni’, a explicat Jose Vinals, avertizând asupra efectelor negative ale ‘automulţumirii’ în Grecia şi în alte state şi subliniind necesitatea continuării reformelor.

Oficialul FMI se aşteaptă la o creştere a costurilor de împrumut pentru guvernele din zona euro, în urma majorării ratelor dobânzilor în SUA, în timp ce BCE a anunţat că va menţine ratele scăzute ale dobânzilor o perioadă lungă de timp.

‘Este dificil de spus când se va întâmpla, dar datele arată că un avans al ratelor dobânzilor în SUA este urmat de majorări semnificative ale ratelor dobânzilor şi în alte regiuni, mai ales în economiile avansate şi în Europa’, a declarat Jose Vinals.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că BCE ar putea demara un program amplu de achiziţii de active dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi.

‘Consiliul guvernatorilor este hotărât, în unanimitate, să utilizeze atât instrumente convenţionale cât şi neconvenţionale pentru a răspunde în mod eficient riscurilor apărute ca urmare a unei perioade prea lungi de inflaţie scăzută’, a declarat Draghi într-un discurs ţinut la Amsterdam. Aceste comentarii sunt cel mai puternic semnal venit din partea lui Mario Draghi potrivit căruia BCE este pregătită să demareze un program complet de relaxare cantitativă, respectiv tipărirea de bani pentru cumpărarea de active, aşa cum au făcut Rezerva Federală americană şi Banca Angliei.

În prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, ceea ce înseamnă că BCE nu mai are loc pentru noi reduceri. O parte din oficialii BCE au declarat că sunt deschişi la ideea reducerii, în teritoriul negativ, a dobânzii pentru depozitele overnight constituite de băncile comerciale la BCE, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.