FMI avertizează asupra unei posibile crize pe pieţele emergente afectate de ieşirile de capital

Economica.net
06 04. 2016
1447317628073_56e86e8fe9c7493789cf83dc84da0acc__mercati_finanziari_emerging_markets_outlook_mercati_emergenti_russia_cina_brasile_53152600

Într-un studiu, FMI susţine că intrările de capital în principalele 45 de economii emergente au scăzut cu 1.100 miliarde de dolari între 2010 şi 2015, o sumă echivalentă cu 4,9% din Produsul Intern Brut combinat al acestor ţări. China şi Rusia au fost responsabile pentru ieşiri de capital în valoare de 675 de miliarde de dolari, jumătate din ieşirile mondiale.

Potrivit FMI, aceasta este a treia mare ‘fugă’ a capitalului cu care s-au confruntat pieţele emergente în ultimele trei decenii. ‘O perspectivă istorică oferă motive de îngrijorare. Încetinirea intrărilor de capital după expansiuni susţinute au fost asociate cu crize economice costisitoare’, precizează FMI.

Cifrele prezentate de FMI arată că, în termeni relativi, actualul declin este mai mare decât ieşirile de capital cu care s-au confruntat pieţele emergente în timpul crizei financiare asiatice de la finalul anilor 1990 sau în timpul crizei datoriilor ţărilor din America Latină în anii 1980. În schimb, de data aceasta au existat o serie de amortizoare care au redus impactul şocului, precum nivelul ridicat al rezervelor valutare, susţine Fondul.

În plus, cursurile de schimb în pieţele emergente sunt mult mai flexibile decât erau în precedentele episoade, iar preţurile interne par a fi mai bine ancorate, în parte şi datorită regimurilor de ţintire a inflaţiei adoptate de băncile centrale, mai adaugă instituţia financiară internaţională.

FMI a publicat acest studiu în avanpremiera raportului ‘World Economic Outlook’, care va include şi noile prognoze privind evoluţia economiei mondiale. Directorul general al FMI, Christine Lagarde a subliniat că Fondul îşi va revizui estimările referitoare la creşterea economiei mondiale la finalul acestei săptămâni.