FMI avertizează că datoria Chinei a intrat pe o traiectorie periculoasă

Economica.net
15 08. 2017
china_bani_345678_96032800

Graţie unui sprijin viguros al statului, ‘perspectivele de creştere ale economiei chineze pe termen scurt s-au îmbunătăţit, însă pe seama creşterii riscurilor pe termen mediu’ au apreciat experţii FMI într-un raport cu privire la cea de a doua economie mondială.

Potrivit celor mai recente estimări ale FMI, în perioada 2017-2020 economia chineză va înregistra un ritm mediu de creştere de 6,4% pe an, comparativ cu o creştere de 6% cât estima anterior. Însă această expansiune rapidă a economiei graţie sprijinului statului, va duce la o creştere mai rapidă a gradului de îndatorare. Experţii FMI estimează că datoria totală a Chinei, cu excepţia sectorului financiar, va creşte de la aproximativ 235% din PIB anul trecut la peste 290% din PIB în 2022.

‘Experienţa internaţională sugerează că creşterea creditului în China a intrat pe o traiectorie periculoasă, cu riscul crescut al unei ajustări brutale şi/sau al unei încetiniri semnificative a ritmului de creştere’ avertizează experţii FMI.

Pentru a reechilibra economia spre un model de creştere mai sustenabilă, FMI recomandă autorităţilor de la Beijing să se concentreze mai puţin pe ţintele cantitative de creştere economică şi mai mult pe calitatea şi sustenabilitatea creşterii economice. De asemenea, China trebuie să stimuleze consumul şi să reducă nivelul ridicat al economisirii prin cheltuieli mai mari pentru sănătate şi pensii. FMI subliniază că China trebuie să crească productivitatea, printr-o alocare mai bună a resurselor către companiile neprofitabile şi industriilor care se confruntă cu supracapacităţi de producţie. Potrivit experţilor FMI, o mai bună productivitate ar putea stimula creşterea economiei chineze cu 1% pe termen lung.