FMI avertizează că există riscul unei corecţii bruşte a pieţei, pe fondul „stării de automulţumire”

"O stare de automulţumire" se răspândeşte pe pieţe deoarece investitorii, bazându-se pe continuarea măsurilor de relaxare a politicii monetare, măresc preţurile activelor, existând riscul unei corecţii bruşte a pieţei, se arată în Raportul global de stabilitate financiară, publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 14:40
FMI avertizează că există riscul unei corecţii bruşte a pieţei, pe fondul

Campania de vaccinare a sporit aşteptările unei redresări globale şi a stimulat creşterea preţurile activelor, în pofida sporirii numărului de infecţii şi a incertitudinilor persistente privind perspectivele economice, apreciază FMI. Instituţia financiară avertizează autorităţile să fie pregătite pentru riscul unei corecţii bruşte a pieţei, care ar putea exacerba vulnerabilităţile financiare care până acum au rămas la distanţă, cum ar fi majorarea datoriilor companiilor şi slăbiciunea instituţiilor financiare nebancare.

Chiar şi aşa, autorităţile trebuie să continue să furnizeze sprijin, până redresarea economică sustenabilă se confirmă, deoarece livrările insuficiente de vaccinuri ar putea pune în pericol redresarea globală, susţine FMI.

„Detectăm cu siguranţă o modificare a valorilor în unele sectoare şi la unele clase de active, dar condiţiile financiare favorabile sunt rezultatul vizat al atenuării politicii monetare”, a apreciat Tobias Adrian, directorul departamentului pieţe de capital din cadrul FMI.

Raportul atrage atenţia asupra distribuirii inegale a vaccinurilor, care ar putea exacerba şi mai mult instabilitatea financiară globală.

Statele dezvoltate au achiziţionat în avans cantităţi mari de vaccinuri, în timp ce ţările în curs de dezvoltare le obţin mai greu, ceea ce ar putea ajuta economiile avansate să ridice restricţiile mai repede decât alte ţări.

Dacă băncile centrale din statele occidentale care se redresează încep normalizarea politicii monetare, fluxurile de capital în ţările în curs de dezvoltare ar putea fi periclitate şi ar putea creşte costul finanţării externe, avertizează FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația necesară construcției lotului 2 din Autostrada A9 Timișoara - Moravița este 14 noiembrie, a anunțat miercuri Cristian Pistol, directorul......
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București ca Ileana-Lăcrămioara Isărescu a ...
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii unui focar de gripă aviară
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii ...
Autorităţile veterinare din Ungaria au anunţat miercuri că vor fi sacrificate circa 25.000 de raţe în provincia Bekes ...
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, miercuri, noi dosare de finanţare în valoare ...