FMI avertizează că înăsprirea condiţiilor de finanţare ar putea spori presiunile asupra statelor în curs de dezvoltare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiilor emergente în 2025, inclusiv Mexic şi China, avertizând că înăsprirea condiţiilor de finanţare şi lipsa de fonduri pentru dezvoltare ar putea spori presiunile asupra statelor în curs de dezvoltare, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 22 apr. 2025, 21:32
FMI avertizează că înăsprirea condiţiilor de finanţare ar putea spori presiunile asupra statelor în curs de dezvoltare

Efectele taxelor vamale anunţate de administraţia SUA şi incertitudinile politice ar urma să afecteze evoluţia PIB-ului global, într-un moment în care economia mondială a ieşit din şocurile majore, cum ar fi efectele negative ale pandemiei şi invadarea Ucrainei de către Rusia.

În cel mai recent raport „World Economic Outlook” (WEO), publicat marţi de instituţia financiară internaţională, previziunile privind evoluţia economiilor emergente şi în curs de dezvoltare au fost revizuite în scădere, la 3,7% în 2025 şi 3,9% în 2026, cu aproximativ o jumătate de punct procentual faţă de estimarea din ianuarie şi după un avans de 4,3% previzionat pentru 2024.

„În prezent, deşi situaţia rămâne fluidă, riscurile rămân ferm înclinate în sens negativ”, avertizează FMI.

Mexicul, care are strânse legături cu SUA, ar urma să înregistreze un declin al PIB-ului de 0,3% anul acesta, după ce anterior FMI estima un avans de 1,4%.

China, a doua economie mondială, ar urma să consemneze o expansiune de 4% anul acesta, după ce anterior FMI estima un avans de 4,6%. Şi estimările pentru 2026 au fost înrăutăţite, indicând un avans de doar 4%.

În schimb, estimarea din acest an pentru Rusia a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, la 1,5%, dar o încetinire semnificativă faţă de nivelul previzionat pentru 2024, de 4,1%. Declinul Rusiei a fost principalul motiv al înrăutăţirii prognozelor pentru Europa emergentă, care ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2025 şi în 2026.

Faţă de acum un deceniu, economiile emergente se confruntă cu înăsprirea spaţiului fiscal, pe fondul sporirii costurilor cu serviciul datoriei, apreciază FMI.

„Rezilienţa arătată de multe economii emergente mari ar putea fi testată; serviciul datoriei este influenţat de condiţiile globale nefavorabile de finanţare”, se arată în raport.

„Asistenţa internaţională pentru dezvoltare mai limitată ar putea spori presiunile asupra ţărilor cu venituri scăzute, majorându-le datoriile sau impunând măsuri semnificative de ajustare fiscală, cu consecinţe imediate asupra creşterii şi standardelor de viaţă”, avertizează FMI.

Administraţia Trump face presiuni pentru modificarea finanţării pentru dezvoltare, reducând activitatea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, în timp ce alte ţări, de la Franţa la Marea Britanie, şi-au redus de asemenea sprijinul.

Te-ar mai putea interesa și
Previziuni noi: Un leu mai slab, inflație de 8% în toamnă, dobânzile nu mai scad, spun economiști șefi din bănci. Se așteaptă la o creștere cu 30% a facturii la energie
Previziuni noi: Un leu mai slab, inflație de 8% în toamnă, dobânzile nu mai scad, spun economiști șefi din bănci. ...
După publicarea inflației la finalul săptămânii trecute, economiștii șefi din bănci arată că nivelul acesteia a fost mai mare decât cel prognozat de ei și de media sondajului Bloomberg,......
Prețul mare al mezelurilor i-a mutat pe români din supermarket în carmangerii, de unde cumpără vrac
Prețul mare al mezelurilor i-a mutat pe români din supermarket în carmangerii, de unde cumpără vrac
În ciuda statutului României de producător tradițional de preparate din carne, cu o multitudine de furnizori regionali ...
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Valoarea activelor fondului ETF BET Patria – Tradeville, administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membră ...
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către managerii companiilor de stat. Unde se vor duce banii
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către ...
Conducerile Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Romgaz au fost de acord să renunţe la o parte din salariu şi să doneze ...