FMI: Băncile au încetinit retragerea din Europa de Est în vara acestui an
Potrivit datelor comunicate de Banca Reglementelor Internaţionale, băncile şi-au redus expunerea pe regiunea CEE cu 0,1% din PIB în al doilea trimestru al acestui an, mai puţin comparativ cu primul trimestru. Dacă se exclud Rusia şi Turcia, poziţiile externe ale băncilor din regiune au scăzut cu 0,4% din PIB, de asemenea o încetinire comparativ cu primul trimestru.
Cu toate acestea, creşterea creditului până în luna iulie 2014 a rămas una limitată în regiune, exceptând Turcia şi Comunitatea Statelor Independente, iar majoritatea statelor din Europa de Sud-Est a înregistrat o contracţie a activităţii de creditare, în timp ce în Turcia şi CSI creşterea creditului a încetinit.
În schimb, toate băncile mamă intenţionează să menţină actualul nivel de expunere de capital către subsidiarele lor şi chiar să-l majoreze. În plus, atât cererea de credit cât şi condiţiile de creditare sunt aşteptate să se îmbunătăţească în următoarele şase luni.
Iniţiativa de la Viena a fost pusă la punct de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est
Iniţiativa a fost relansată sub forma „Vienna 2.0” în luna ianuarie 2012 ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro.