Autorităţile bulgare au ratat oportunitatea reducerii deficitului fiscal în 2015, după obţinerea unor venituri peste aşteptări în acest an, apreciază FMI, care recomandă înăsprirea controlului cheltuielilor în 2015 şi 2016, pentru îndeplinirea ţintelor fiscale.
Bulgaria a revizuit recent ţinta de deficit bugetar în 2015 cu 0,3 puncte procentuale, la 3,3% din PIB, deoarece unele ministere nu au reuşit să-şi reducă cheltuielile.
‘Obiectivul pentru 2016 depinde de majorarea veniturilor, unele de natură excepţională. De asemenea, este necesar un control strict al cheltuielilor, inclusiv al salariilor, precum şi disponibilitatea de a reduce suplimentar cheltuielile dacă scad veniturile’, se arată în comunicatul FMI.
Instituţia recomandă autorităţilor de la Sofia să reducă deficitul pentru a evita riscurile externe şi să protejeze moneda naţională. Bulgaria operează din 1997 pe baza unui consiliu monetar, un sistem de politică monetară care leagă leva bulgară de euro la un curs de schimb fix.
Colapsul celei de-a patra mari bănci din Bulgaria a accelerat anul trecut majorarea deficitului la 5,8% din PIB şi a afectat încrederea în sistemul bancar al ţării. FMI a salutat planurile de supervizare a sistemului bancar şi planificata revizuire a calităţii activelor băncilor, în 2016.
Conform estimărilor FMI, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% anul acesta, în linie cu avansul de anul trecut.