FMI, CE şi BM cer îndeplinirea angajamentelor existente pentru a încheia un nou acord

Reprezentanţii FMI, CE şi BM au afirmat, în întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, că România va trebui să îşi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că mai multe reforme structurale nu au fost finalizate în grafic, anunţă Preşedinţia.
Economica.net - mie, 14 nov. 2012, 12:41
FMI, CE şi BM cer îndeplinirea angajamentelor existente pentru a încheia un nou acord

„În cadrul întrevederii, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale au afirmat că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit”, relatează un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX de Administraţia prezidenţială.

De asemenea, experţii FMI, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au mai spus că, pentru a obţine creştere economică, „România are nevoie de o creştere a productivităţii, de investiţii de capital în productivitate, dar şi investiţii în capitalul uman”.

Şeful delegaţiei, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus că „este foarte important să se realizeze reforma sistemului de sănătate, dar şi ca actualul sistem de educaţie să formeze persoane cât mai bine pregătite pentru a răspunde cerinţelor existente pe piaţa muncii”.

Totodată, în întrevederea cu delegaţia comună a organismelor internaţionale, preşedintele Băsescu a afirmat că „pentru România cel mai important lucru trebuie să fie în prezent implementarea unor măsuri care să genereze creştere economică sustenabilă”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, membrilor delegaţiei FMI, BM şi CE, la începutul întâlnirii de la Cotroceni, că trebuie pornit de la ideea că imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie autorităţile de la Bucureşti trebuie să lucreze la reformele structurale.

„Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reformele structurale. Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE.

El a arătat că reformele structurale sunt „problema” economiei româneşti.

De asemenea, preşedintele a afirmat că ştie că reprezentanţii FMI, CE şi BM nu sunt foarte mulţumiţi în acest moment privind situaţia programului din România şi a adăugat că şi el este în „aceeaşi situaţie”, având în vedere că nu este în campanie electorală şi poate privi cu mai multă exactitate asupra programului cu organismele internaţionale.

La rândul său, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus că provocarea reală a României este să treacă de la politicile de austeritate şi macrostabilizare economică la cele privind stimularea creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, adăugând că trebuie luate şi măsuri în acest sens pentru a avea rezultate.

De asemenea, şeful delegaţiei FMI a subliniat că e important de analizat cum mai poate fi un succes programul actual al României cu organismele internaţionale, însă mai importantă este asigurarea creşterii economice.

„Aţi avut dreptate când aţi spus că provocarea reală acum este trecerea de la austeritate şi macrostabilitate economică la creştere şi crearea de noi locuri de muncă. Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic. Şi tocmai de aceea cred că este un moment foarte important pentru a începe să ne gândim cum să facem programul un succes, dar aceasta nu este atât de important cum să facem să avem creştere economică şi economia să meargă”, a afirmat Erik de Vrijer.

Şeful statului a mai avut şi joi, 9 noiembrie, o întrevedere la Palatul Cotroceni cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM, el declarând atunci cã a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a optat pentru încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.

„Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent şi să privim şi la câteva elemente ale viitorului acord. Aşa cum am discutat cu premierul şi cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi”, a declarat preşedintele Băsescu.

El a adăugat că în viitor este nevoie de asistenţa FMI pentru a oferi soluţii specializate în vederea aplicării unei strategii pe termen mediu a României, care să asigure creşterea economică.

Misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată, cel mai probabil, în luna februarie, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

„Încheiem în ianuarie acordul actual şi, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor”, a spus Georgescu.

Ulterior, ministrul Finanţelor a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

El a explicat că, în funcţie de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington şi cu parametrii noului acord, care ar urma să fie aprobat în boardul FMI în a doua parte a lunii februarie.

Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma să fie finalizat în luna martie 2013.

Echipa de experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, s-a aflat în România în perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale. Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amânată. Misiunea FMI, CE şi BM din această perioadă reprezintă o vizită a unei echipe de experţi, şi nu este o misiune de evaluare în cadrul Acordului cu instituţiile financiare internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...