Schaechter a afirmat că FMI este însă deschis pentru această măsură avută în vedere de autorităţile române pentru a fi aplicată din această vară, dacă evaluările preliminare vor arăta că acest lucru este posibil fără a pune în pericol sistemul de pensii.
Oficialul FMI a subliniat că măsura de reducere a CAS reprezintă un efort serios şi important, o măsură care trebuie gestionată cu multă atenţie, pentru că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va reduce veniturile colectate cu o sumă substanţială.
Potrivit reprezentantei FMI, autorităţile române trebuie să aibă în vedere măsuri de compensare pentru golul de venituri bugetare, una dintre zonele în care poate fi acţionat fiind lărgirea bazei de impozitare pentru CAS – prin reevaluarea categoriilor care beneficiază de excepţii şi facilităţi la plata CAS, precum şi dacă acele persoane cu venituri foarte mari contribuie suficient în sistemul asigurărilor sociale.
Schaechter a mai spus că FMI împărtăşeşte obiectivul care se află în spatele acestei măsuri de reducere a CAS, acela de reducere a poverii fiscale pe muncă, care este ridicată în mod particular pentru cei cu venituri reduse.
De asemenea, reducerea CAS va face mai atractiv pentru angajatori să recruteze personal şi ca influenţa şi intrarea în economia formală a celor care activează în economia informală.