FMI cere Austriei să regândească planurile de a forţa creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo
Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.
‘Problema noastră nu este că obligaţiunile subordonate nu ar trebui să fie afectate de un bail-in’ a declarat presei Bas Bakker la sfârşitul revizuirii anuale a economiei austriece. ‘Problema este că a existat o garanţie pentru aceste obligaţiuni şi că această garanţie a fost anulată. Ne temem că aceasta ar putea ridica semne de întrebare asupra altor garanţii similare emise de alte organisme subnaţionale’, a avertizat Bas Bakker. ‘Până acum obligaţiunile subordonate garantare de Guvern au fost considerate ca fiind suficient de sigure. Investitorii aşteaptă întotdeauna ca acest gen de garanţie să rămână în vigoare’, a mai spus şeful misiunii FMI.
La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a afirmat că decizia de a nu lăsa Hypo Alpe Adria să dea faliment, una dintre opţiunile avute în vedere de guvernul austriac timp de mai multe luni, este una în linie cu recomandările FMI.
De la debutul crizei financiare internaţionale, în 2008, şi până în prezent Austria a naţionalizat total sau parţial trei instituţii de credit, inclusiv Hypo Alpe Adria, unul dintre motive fiind şi expunerea mare a sistemului bancar austriac pe pieţele riscante din Europa emergentă.
La sfârşitul revizuirii anuale a economiei austriece, misiunea FMI şi-a revizuit estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat în acest an de Austria până la 1-1,2% de la 1,7% anterior şi a reiterat că Austria trebuie să reducă cheltuielile publice şi, de asemenea, să urgenteze restructurarea băncilor cu probleme.