FMI cere Chinei să sprijine concurenţa din sectorul financiar

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a solicitat autorităţilor din China să sprijine concurenţa din sectorul financiar şi să-şi deschidă şi mai mult graniţele pentru intrările de capital din afara ţării, în vederea îmbunătăţirii perspectivelor de creştere economică, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 08:54
FMI cere Chinei să sprijine concurenţa din sectorul financiar

Astfel de decizii ar ajuta băncile chineze să joace un rol mai important pe plan mondial, a afirmat şeful FMI, la Forumul de dezvoltare ce se desfăşoară la Beijing.

China trebuie să se pregătească pentru ‘următoarea tranformare’ dintr-o economie bazată pe exporturi, cheltuieli masive în infrastructură şi industrie, într-o economie bazată pe servicii şi inovaţii, cheltuieli de consum şi care să fie mai puţin poluantă, a explicat Christine Lagarde, adăugând: ‘Dificultăţile sunt vizibile, creşterea economiei trebuie să fie mai cuprinzătoare, mai prietenoasă cu mediul şi mai sustenabilă’.

Sectorul financiar va juca un rol mai important în refacerea economiei, de aceea autorităţile din China trebuie să sprijine ‘o deschidere graduală prin care cetăţenii străini să poată investi mai mult în firmele chinezeşti, iar cetăţenii chinezi să poată investi peste hotare’, susţine şeful FMI, care crede că ‘o astfel de abordare va întări potenţialul rol al yuanului de monedă globală.

Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC), Zhou Xiaochuan, a anunţat recent posibilitatea liberalizării ratei depozitelor într-un an sau doi – cel mai explicit interval de timp raportat până acum.

De asemenea, Zhou Xiaochuan a reiterat promisiunea de a accelera adoptarea reformelor financiare şi flexibilizarea cursului de schimb al yuanului.

‘Liberalizarea ratei depozitelor este pe agenda noastră. Eu, personal, cred că este foarte probabil să fie realizată într-un an sau doi’, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, care a adăugat că se aşteaptă la creşterea ratei depozitelor în urma acestei liberalizări.

PBOC permite deja băncilor să stabilească propriile rate la acordarea împrumuturilor.

China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.

Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat în decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Noul „El Dorado” – Austria pregăteşte stimulente pentru a încuraja forajele geotermale. OMV este printre companiile ce vor beneficia de a acest sprijin
Noul „El Dorado” – Austria pregăteşte stimulente pentru a încuraja forajele geotermale. OMV este printre ...
Guvernul austriac pregăteşte stimulente pentru companii, în ideea de a le încuraja să intensifice forajele pentru energie geotermală, în cadrul eforturilor destinate asigurării......
Inflația din zona euro a scăzut în martie, iar BCE poate reduce dobânda
Inflația din zona euro a scăzut în martie, iar BCE poate reduce dobânda
Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în luna martie, așa cum se preconiza, ceea ce ar putea oferi noi argumente ...
Companiile din energie condiționează investițiile cu creșterea tarifelor pentru consumatori – ANRE
Companiile din energie condiționează investițiile cu creșterea tarifelor pentru consumatori – ANRE
Companiile din energie condiționează investițiile cu creșterea tarifelor plătite de consumatori, spune președintele ...
Rusia nu acceptă propunerile de pace în Ucraina în forma actuală
Rusia nu acceptă propunerile de pace în Ucraina în forma actuală
Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea ...