FMI cere Croaţiei creşterea productivităţii şi majorarea investiţiilor în infrastructură
Guvernul de la Zagreb intenţionează să majoreze anul viitor salariile în sectorul public cu peste 6%, cu o creştere suplimentară pentru angajaţii din educaţie, după grevele din ultimele săptămâni ale profesorilor.
„Salariile mai mari trebuie sprijinite de o productivitate mai ridicată, care stimulează creşterea economică”, apreciază oficialii FMI, cerând „cu fermitate renunţarea la orice alte cereri de majorare a salariilor, altfel va creşte semnificativ datoria”.
Statul balcanic înregistrează o creştere economică anuală de 2,5 – 3%, sub nivelul altor state membre UE din Europa Centrală, şi mulţi analişti se aşteaptă la o încetinire, dacă nu se vor face eforturi pentru atragerea investiţiilor şi a eficientizării sectorului public.
Croaţia, membru UE din 2013, a trimis o scrisoare de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat recent ministrul croat de Finanţe, Maric Zdravko. Acesta a dat asigurări că autorităţile de la Zagreb sunt decise să adopte noi măsuri pentru modernizarea economiei şi reducerea datoriei, ca parte a procesului de aderare la euro.
Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.