Fondul urmează să decidă luni asupra eliberării unei tranşe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de împrumuturi acordat împreună cu ţările din zona euro statului elen.
FMI analizează „flexibilitatea pieţei muncii”, limbaj al instituţiei care înseamnă salarii mai mici şi drepturi reduse pentru angajaţi, scrie GreekReporter. Grecia scăzut deja salariul minim şi încearcă să elimine drepturile de negociere colectivă, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
Raportul recunoaşte „progresele semnificative” ale Greciei în privinţa reformării pieţei muncii, dar subliniază că sunt necesare noi măsuri pentru a spori competitivitatea şi recomandă scăderi de salarii şi drepturi mai puţine pentru angajaţi.
FMI estimează că Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de „autosustenabilitate economică” din zona euro.
Grecia a fost nevoită să ceară statelor zonei euro şi FMI două pachete de împrumuturi, totalizând peste 200 de miliarde de euro începând din 2010, după ce îndatorarea ridicată a împiedicat statul să-şi rostogolească datoriile pe piaţa financiară internaţională. Împrumuturile au fost condiţionate de măsuri de austeritate precum reduceri de salarii şi concedieri.