FMI cere Marii Britanii să facă mai mult pentru stimularea creşterii economice

Economica.net
22 05. 2012
fmi_35745800_78079000_44039100

Guvernul ar trebui să intensifice eforturile pentru reluarea creditării, creşterea investiţiilor în infrastructură şi, dacă criza din zona euro se va agrava, să ia în considerare reducerea temporară a taxelor pe vânzări şi pe salarii.

„Creşterea economică este prea lentă, iar şomajul, inclusiv în rândul tinerilor, este prea mare. Sunt necesare politici de susţinere a cererii, înainte ca ritmul lent de creştere să devină persistent”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, după ce FMI a prezentat un raport privind perspectivele economiei britanice.

Marea Britanie a revenit în recesiune la începutul acestui an, iar escaladarea crizei din zona euro riscă să înrăutăţească situaţia.

„Dacă evoluţia economiei va fi sub estimări, ar trebui să fie luată în considerare relaxarea politicii fiscale”, a spus Lagarde.

Apelul FMI ar putea da posibilitatea ministrului de Finanţe George Osbourne să atenueze planul de austeritate aplicat de guvern.

Într-un raport separat, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a apreciat că strategia economică a Marii Britanii este corectă, dar a menţionat riscurile la care este expusă ţara, reprezentate de încetinirea creşterii economiei mondiale şi preţul mare al petrolului.

Osbourne a declarat că ambele rapoarte arată că guvernul se află pe drumul corect.

Potrivit FMI, sarcina de stimulare a economiei revine în primul rând Băncii Angliei, căreia îi cere să reia un program de achiziţii de obligaţiuni pentru creşterea lichidităţilor din economie şi posibila reducere a dobânzii cheie, în prezent de numai 0,5%.

Banca Angliei a cumpărat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 325 de miliarde de lire sterline cu bani nou tipăriţi, pentru susţinerea economiei, dar a oprit programul în această lună, din cauza temerilor legate de inflaţie, care se menţine la un nivel ridicat.