FMI cere Marii Britanii să relaxeze măsurile de austeritate
Raportul nu mai repetă solicitarea din aprilie a FMI în care se cerea încetinirea reducerii cheltuielilor, decisă pentru reducerea deficitului bugetar masiv al Marii Britanii.
‘Ceea ce este important acum este să se înceapă proiecte de infrastructură care să sprijine economia’, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton. Acesta a explicat că, pe lângă majorarea cheltuielilor pentru construirea de autostrăzi şi şcoli, ar fi de ajutor şi reducerea taxei pe corporaţii şi stimulente pentru firmele care emit acţiuni.
Lipton a subliniat că nu cere Londrei să renunţe la planul de reducere a deficitului, dar Guvernul ar trebui să ia în considerare amânarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor. De asemenea, oficialul FMI a solicitat Executivului o strategie clară pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group.
Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline (106 miliarde de dolari) pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare din 2008. Guvernul deţine 82% din RBS şi 40% din Lloyds şi intenţionează să vândă aceste participaţii sectorului privat.
Produsul Intern Brut al Marii Britanii a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce permite Regatului Unit să evite cea de a treia recesiune de după 2008.