După o discuţie de peste patru ore, oficialii FMI şi reprezentanţii Guvernului au ajuns aseară la mediere, la preşedintele Traian Băsescu.
FMI vrea majorarea preţului la gaze, procentele sunt situate între 5 şi 10%.
Scumpirea gazului ar fi greu de suportat pentru populaţie, crede preşedintele Traian Băsescu. O mare parte din consumul naţional de gaze din ultimele zile a fost importată din Rusia. Dar aceasta nu mai poate reprezenta o soluţie, susţine şeful statului.
Discuţia FMI şi şeful statului a survenit ca urmare a faptului că delegaţia Fondului şi oficialii Ministerului Economiei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie nu au căzut de acord.
FMI cere scumpirea gazelor cu 5-10% în 2012, însă ministrul Ion Ariton nu a agreat propunerea aşa că s-a recurs la medierea preşedintelui Traian Băsescu.
Rusia a redus, în ultimele zile livrările de gaze către mai multe state membre ale Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt Marlene Holzner într-o conferinţă de presă.
România ar putea avea, pentru viitor, alternativa exploatării gazelor din adâncul Mării Negre. Reprezentanţii companiilor Exxon şi Petrom au anunţat că sunt foarte aproape de o descoperire istorică: prima sondă la mare adâncime din Marea Neagră indică prezenţa gazelor naturale.