FMI: Christine Lagarde critică politicile comerciale protecţioniste ale SUA

Economica.net
12 06. 2018
christine_lagarde_80538100

‘Cel mai mare şi mai întunecat nor pe care îl vedem este deteriorarea încrederii, determinată de încercarea de a schimba modul în care operează organizaţiile multilaterale şi funcţionează comerţul şi relaţiile între state’, a afirmat luni oficialul FMI, la întâlnirea anuală de la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi lideri ai Băncii Mondiale, Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică, Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Băncii Africane de Dezvoltare.

FMI se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 3,9% în 2018 şi în 2019 – cel mai rapid ritm din 2011 – după o expansiune de 3,8% anul trecut. Dincolo de acest orizont, instituţia financiară este mai pesimistă, previzionând o încetinire a creşterii economiei globale, din cauza majorării ratelor dobânzilor, a atenuării efectelor măsurilor de relaxare fiscală din SUA şi a continuării încetinirii graduale a economiei chineze.

Dar Christine Lagarde a avertizat: ‘Norii de la orizont pe care-i semnalam în urmă cu şase luni devin din ce în ce mai întunecaţi, zi după zi’.

Luni, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a afirmat că ţara sa este dispusă să discute dezechilibrele comerciale globale pentru a rezolva disputa cu Statele Unite, care au impus Uniunii Europene taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a confirmat că intenţionează să adopte din iulie măsuri de retorsiune la decizia SUA de a impunerii acestor taxe vamale.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional a explicat că dificultăţile cu care se confruntă acum comerţul mondial afectează încrederea oamenilor de afaceri şi reprezintă un risc la adresa economiei globale.