În prezentarea raportului privind Articolul IV al FMI privind economia germană, şeful misiunii din Germania, Enrica Detragiache, a dat asigurări că ‘schimbările din cele două economii europene cele mai mari nu vor trece neobservate’.
Detragiache a adăugat că ia în considerare o revizuire în scădere a estimărilor de creştere pentru Germania, pentru acest an prognoza fiind de 1,7%, conform calculelor FMI.
FMI estima că Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană, împreună cu Marea Britanie, va înregistra o reducere a creşterii la 1,5% în 2017, însă aceste previziuni nu ţineau cont de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după victoria euro-scepticilor la referendumul din 23 iunie.
‘Ritmul de creştere a rămas constant datorită cererii interne puternice, ce a compensat slăbirea cererii externe’, indică raportul anual al FMI.
Germania a continuat să menţină inflaţia în jurul nivelului de 1 % şi să promoveze un consum sprijinit de forţa pieţei de muncă, preţurile reduse la energie şi o creştere a creditării.
Totuşi, incertitudinile generate de rezultatul referendumului din Marea Britanie pot afecta previziunile pozitive, în timp ce ‘îmbătrânirea populaţiei şi afluxul de refugiaţi sunt provocări ce trebuie luate în considerare’.
În special pe termen lung, FMI menţionează îmbătrânirea populaţiei drept o mare problemă pentru economia germană începând din deceniul 20, un element ce va avea impact asupra pieţei de muncă şi a potenţialului de creştere.