FMI: Corupţia diminuează veniturile din taxe cu 1.000 de miliarde de dolari la nivel global

Combaterea corupţiei ar putea genera venituri suplimentare din taxe în valoare de 1.000 de miliarde de dolari anual la nivel global, sau 1,25% din PIB-ul mondial, arată un studiu publicat joi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - joi, 04 apr. 2019, 15:21
FMI: Corupţia diminuează veniturile din taxe cu 1.000 de miliarde de dolari la nivel global

Pe lângă majorarea veniturilor guvernamentale, combaterea corupţiei ar contribui de asemenea la reducerea risipei şi are o contribuţie chiar şi la îmbunătăţirea performanţelor şcolare în cazul elevilor de la şcolile de stat. De asemenea, îmbunătăţeşte încrederea în guvern în rândul opiniei publice.

„Mai puţină corupţie înseamnă mai puţine venituri pierdute şi mai puţină risipă pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a învăţământului public şi a infrastructurii”, se arată în raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte ţări dar descrie corupţia ca o problemă globală.

„În rândul economiilor avansate, o ţară din primul sfert în termeni de control al corupţiei colectează, în medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decât o ţară din ultimul sfert. Decalajul în termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB în rândul economiilor emergente şi de 4% din PIB în rândul economiilor cu venituri reduse”, susţine raportul FMI.

Studiile anterioare au arătat că industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zonă propice pentru corupţie, la fel ca şi procedurile de achiziţii şi administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentrează pe transparenţă şi supervizare ca elemente cheie în combaterea corupţiei în aceste zone, având drept catalizator o presă puternică şi independentă.

„Ne aşteptam ca transparenţa să meargă mână în mână cu un rezultat fiscal bun însă ceea ce ne-a surprins a fost că efectul transparenţei este mult mai puternic în ţările care au o presă independentă sau o societate civilă solidă. Iar când ai acestea două împreună efectul este mult mai puternic”, a declarat Paolo Mauro, directorul adjunct în departamentul de Afaceri fiscale al FMI.

Printre recomandările FMI în vederea combaterii corupţiei se numără profesionalizarea corpului funcţionarilor, inclusiv angajarea pe bază de merit, precum şi nevoia unor legislaţii fiscale şi coduri de business simplificate pentru a evita tentaţia mitei.

Raportul menţionează de asemenea faptul că tehnologia poate ajuta la combaterea corupţiei. De exemplu, derularea de achiziţii online este văzută ca o componentă rapidă şi ieftină a luptei anticorupţie. Achiziţiile online „sunt o iniţiativă relativ ieftină care poate creşte competiţie, astfel încât poţi să ai ofertanţi din orice colţ al ţării sau chiar din întreaga lume, iar pentru companii este foarte ieftin şi transparent să depună oferte”, a spus Paulo Medas, director în cadrul departamentului de Afaceri fiscale al FMI.

Cele 1.000 de miliarde de dolari sub formă de venituri din taxe suplimentare se adaugă studiilor precedente care arată că corupţia în sectorul public cost între 1.500 şi 2.000 de miliarde de dolari pe an numai în şpăgi.

FMI urmează să dea publicităţii în data de 9 aprilie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...