FMI: Declinul preţului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Scăderea preţului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al ţiţeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 09:20
FMI: Declinul preţului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Pentru Rusia, scăderea reprezintă ‘o ameninţare semnificativă, care se adaugă fragilităţii şi vulnerabilităţii economiei, iar ei ştiu asta. Rămâne de văzut care va fi reacţia’, a declarat şeful FMI, la o conferinţă organizată de Wall Street Journal.

Un declin de 30% al preţului ţiţeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii şi probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Deşi exportatorii sunt afectaţi, ‘per total reprezintă un câştig net’.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla rusească a coborât, luni, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale, scrie Agerpres.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, săptămâna trecută, să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele şase luni, ceea ce a determinat o cădere a preţului barilului de ţiţei Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani.

În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a coborât cu aproape 25%. Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 2,39 dolari, ajungând la 72,54 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut luni cu 2,85 dolari, ajungând la 69 de dolari.

FMI ar putea fi solicitat să sprijine statele mai mici dependente de exporturile de ţiţei, a anunţat directorul general al FMI.

Referindu-se la Ucraina, Lagarde a afirmat: ‘Încă mai este necesară o finanţare masivă pentru a sprijini Guvernul care şi-a arătat angajamentul de a reforma ţara’.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...