FMI: Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, în urma înăspririi condiţiilor financiare

Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, din cauza şocului provocat de preţurile la energie şi a înăspririi condiţiilor financiare, se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 18 iul. 2023, 09:32
FMI: Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, în urma înăspririi condiţiilor financiare

În 2024 şi 2025, PIB-ul celei mai mari economii europene ar urma să revină pe creştere, în urma dispersării graduale a efectelor înăspririi politicii monetare şi a ajustării economiei la şocul energetic, apreciază instituţia financiară internaţională în raportul de ţară pentru Germania, scrie Agerpres.

Pe termen mediu, creşterea medie a PIB-ului ar urma să scadă sub 1%, în urma accelerării efectelor îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii.

Inflaţia ar urma să scadă în continuare, în urma atenuării preţurilor energiei şi a înăspririi politicii monetare, dar se vor resimţi efectele presiunilor salariale, avertizează FMI.

Incertitudinile sunt neobişnuit de ridicate, cu riscuri substanţiale în ambele direcţii, în special riscurile negative la adresa evoluţiei economiei, apreciază instituţia financiară internaţională.

„Incertitudinile referitoare la persistenţa inflaţiei de bază sunt în special ridicate, deoarece creşterea rapidă a inflaţiei de bază la nivelul actual nu a mai fost observată de decenii în Germania sau în alte mari economii”, se arată în raportul FMI.

În mai, Oficiul federal de statistică a anunţat că economia Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,3% în primele trei luni ale anului, după un declin de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

FMI previziona în mai o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 – 2026.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...