Vorbind la un eveniment online găzduit de revista Foreign Policy, şeful FMI a explicat că unele economii emergente slabe afectate încă de pandemie se confruntă cu riscul recesiunii din cauza şocurilor provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie şi a înăspririi condiţiilor financiare în urma majorării dobânzilor în economiile avansate.
În ianuarie, FMI a previzionat un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022, în scădere cu aproximativ o jumătate de punct procentual faţă de estimarea din octombrie, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Dar şocurile provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie, provocate de război şi de sancţiuni, şi înăsprirea condiţiilor financiare, vor afecta semnificativ multe state în curs de dezvoltare, a avertizat şeful FMI.
„Depunem eforturi pentru creşterea economiei şi reducerea inflaţiei, dar avem exact opusul: creşterea încetineşte, iar inflaţia creşte”, a declarat Georgieva.
Noile actualizări ale prognozelor FMI ar urma să fie publicate în timpul întâlnirilor de primăvară cu Banca Mondială, în perioada 18-24 aprilie.
„Vedem posibil risc de recesiune în acele ţări în care şocul vine în plus faţă de o economie slăbită”, a afirmat şeful FMI. Oficialul a adăugat că reducerea livrărilor de cereale din Ucraina şi Rusia vor avea ca rezultat preţuri mai ridicate la alimente şi foamete, în special în Africa.