FMI: Europa trebuie să rezolve problema creditelor neperformante pentru a-şi reveni

Economica.net
24 11. 2015
mmf_57450800

Creditele neperformante sunt o problemă în special în sistemele bancare din sudul zonei euro, incluzând Italia, Portugalia, Spania şi Grecia. După analiza calităţii activelor derulată în luna octombrie 2014 în rândul a 130 de bănci din zona euro, Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante în băncile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro, scrie Agerpres.

‘Trebuie făcute lucruri importante, precum majorarea capitalului băncilor, dar există în continuare credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro care trebuie abordate în mod decisiv’, a apreciat Jose Vinals. Acesta a avertizat că împrumuturile neperformante pot afecta întreaga economie, ceea ce ar limita revenirea economică şi aşa slabă înregistrată de Europa.

‘Creditele neperformante acaparează capitalul şi reduc profitabilitatea băncilor astfel că se reduce capacitatea băncilor de a oferi credite economiei. Băncile cu credite neperformante mari sunt mai puţin dispuse şi capabile să ofere credite iar Europa are nevoie de bănci care să acorde credite companiilor şi gospodăriilor pentru a sprijini relansarea’, a subliniat Jose Vinals.

Potrivit oficialului FMI, organismele europene de supervizare bancară precum şi autorităţile locale trebuie să ia măsuri decisive pentru crearea cadrului legal pentru restructurarea datoriilor. Comentariile sale vin la câteva zile după ce Italia a anunţat crearea unei aşa-numite ‘bănci de rebuturi’, pentru a curăţa sectorul bancar afectat cu credite neperformante în valoare de aproximativ 330 miliarde de euro, potrivit estimărilor FMI.

În ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale, Vinals a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă am lăsat definitiv în urmă recesiunea. ‘Ceea ce avem în momentul de faţă este o relansare globală modestă şi inegală cu performanţe uşor mai bune în economiile avansate dar care nu este încă o revenire viguroasă în timp ce pieţele emergente pierd viteză’, susţine Vinals.

La începutul lunii octombrie, FMI şi-a redus, pentru a doua oară în acest an, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2015 adăugând că riscurile în scădere sunt mai pronunţate. Fondul mizează pe o creştere a PIB-ului mondial de 3,1% în 2015 şi un avans de 3,6% în 2016.