FMI evaluează, împreună cu partenerii europeni, progresele Greciei. Planul de ajutor ar putea lua în seama criza refugiaţilor
‘Lucrăm cu partenerii europeni la evaluarea progreselor politicilor implementate conform programului Mecanismului European de Stabilitate (ESM), analizăm implementarea reformelor şi necesităţile de finanţare’, a explicat Gerry Rice.
Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 şi 50 de miliarde de euro la cel de-al treilea plan de asistenţă pe trei ani acordat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Discuţiile privind planul de ajutor pentru Grecia ar putea ţine cont de impactul crizei refugiaţilor asupra finanţelor publice deja secătuite ale ţării, a mai declarat joi purtătorul de cuvânt al FMI, relatează AFP.
‘Îmi imaginez că chestiunea presiunilor bugetare suplimentare cu care ţara s-ar putea confrunta va fi abordată în contextul acestor discuţii’, a spus Gerry Rice, răspunzând unei întrebări privind afluxul de refugiaţi.
Aflată în prima linie, Grecia se confruntă aproape cotidian cu sosiri de noi refugiaţi pe coastele sale şi a solicitat un ajutor specific din partea Comisiei Europene.
Ţara, aflată într-o gravă criză economică, este angrenată în discuţii cu creditorii europeni şi cu FMI privind modul de aplicare a planului de ajutor internaţional în valoare de 86 de miliarde de euro adoptat în cursul verii.
Întrebat despre posibilitatea ca Atena să beneficieze de un ajutor adiţional sau de obiective bugetare reduse din pauza impactului refugiaţilor, purtătorul de cuvânt al Fondului a afirmat că nu deţine ‘detalii’.
Aflată atunci sub asistenţa financiară a FMI, Iordania a beneficiat de o relaxare a obiectivelor bugetare fixate de Fond în contextul afluxului de refugiaţi din Siria vecină.
Atena nu a solicitat până în prezent ajustarea programului său economic, dar a cerut o revenire la un TVA mai puţin ridicat pentru insulele greceşti cele mai afectate de criza migranţilor.
FMI ia parte la discuţii privind planul de ajutor dar aşteaptă încă să primească garanţii din partea Atenei asupra reformelor şi din partea Bruxellesului asupra măsurilor de reducere a datoriei pentru a participa la finanţare.
‘Discuţiile privind aceste măsuri continuă cu Grecia’, a precizat Rice, adăugând că o misiune a FMI se află în prezent la Atena unde guvernul s-a confruntat joi cu o grevă generală împotriva austerităţii.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că misiunea FMI este în curs de evaluare a rezultatelor auditului european privind băncile greceşti, care a ajuns recent la concluzia că nevoile de recapitalizare sunt de 14,4 miliarde de euro, mai puţin decât estimau creditorii.
‘Misiunea evaluează aceste rezultate şi implicaţiile lor’, a spus Gerry Rice.