FMI: Grecia ar trebui să se axeze mai mult pe reducerea cheltuielilor şi mai puţin pe creşterea taxelor
Reformele propuse de Grecia ar trebui să se axeze mai mult pe reducerea cheltuielilor şi mai puţin pe creşterea taxelor, susţin oficialii FMI.
Premierul elen Alexis Tsipras, aflat la Bruxelles pentru o nouă rundă de negocieri cu creditorii, a criticat acest punct de vedere, însă a admis că sunt necesare negocieri dificile înainte de a se ajunge la un acord.
Reacţia FMI la propunerile Greciei a provocat un declin de 3,1% al bursei de la Atena. Miercuri, randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Italia, Spania şi Portugalia au urcat cu până la trei puncte de bază, în timp ce bondurile germane au scăzut la 0,84%.
Grecia şi creditorii săi încă mai au multe de făcut înainte de a ajunge la un acord care să permită Greciei să evite intrarea în incapacitatea de plată, a afirmat, miercuri, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Un oficial guvernamental elen susţine că premierul Alexis Tsipras ar fi declarat că reprezentanţii UE, BCE şi FMI au respins propunerile prezentate de Atena privind deficitul bugetar
Speranţele referitoare la încheierea unui acord între Grecia şi creditorii săi au crescut, luni, după ce autorităţile de la Atena au trimis un nou set de propuneri, care au fost salutate de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Conţinutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă, premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuţiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, preţul electricităţii şi restabilirea ‘normalităţii’ în ceea ce priveşte dreptul la un loc de muncă.
De asemenea, Donald Tusk a anunţat că o nouă reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a obţine un acord între Grecia şi creditorii săi şi a evita intrarea acestei ţări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.
În lipsa încheierii unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.