‘Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie – finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro – n.r.), nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard’, a spus ea.
‘Nu pot să vă dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutăm de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult în termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate’, a continuat Schaechter.
Ea a menţionat totuşi CFR Călători şi CFR Infrastructură, unde bugetele pentru acest an au fost adoptate şi se aşteaptă noi progrese, iar nivelul subvenţiilor trebuie aliniate acestor bugete.
Schaechter a subliniat că această problemă trebuie tranşată până la următoarea întrunire a boardului FMI, care de regulă are loc la două luni de la finalul fiecărei vizite.
‘Discuţiile cu Guvernul pe această temă s-au axat pe deciziile pe termen scurt, pentru a fi siguri că va fi atinsă următoarea ţintă, dar trebuie şi măsuri pe termen mediu. Adică nu este important să atingem o ţintă, ci să existe o continuitate. Guvernul s-a angajat să elaboreze planuri de acţiune pentru fiecare minister care deţine companii de stat’, a susţinut ea.
Potrivit lui Schaechter, deşi ţintele sunt trimestriale, Guvernul ar trebui să fie atent ca ele să fie atinse lunar.
‘Acest proces nu se poate face peste noapte, dar nici nu mai puteţi aştepta, trebuie să începeţi acum’, a subliniat şefa misiunii FMI.