FMI și Comisia Europeană au fost de acord cu amânarea liberalizării preţului gazelor
El a discutat pe această temă cu finanțatorii externi, vineri, la Bruxelles, scrie Agerpres.
‘Finanțatorii au fost de acord cu amânarea liberalizării și cu termenele propuse de noi’, a spus Nicolescu.
La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.
Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața Fondului Monetar Internațional și a Comisiei Europene, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar.
De asemenea, miercuri, deputații au adoptat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, a Legii petrolului și a unei ordonanțe de urgență, cea mai importantă prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului și menținerea coșului pentru gaze naturale până în 2021.