‘Nu ştim care vor fi noile aranjamente în cazul unui Brexit. Ceea ce putem spune, probabil, este că vor exista anumite incertitudini, dacă va avea loc un Brexit, şi acestea vor trebui gestionate’, a afirmat Enrica Detragiache, director adjunct al departamentului european al FMI.
În prezent, oficiali ai FMI analizează consecinţele economice în cazul unui Brexit, a explicat Enrica Detragiache, adăugând că Germania este un partener comercial şi de investiţii important pentru Marea Britanie.
Un alt oficial de rang înalt al Fondului Monetar Internaţional, Michaela Erbenova, a afirmat că este important ca politicienii să fie pregătiţi în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, o decizie care va provoca temporar incertitudini şi volatilităţi pe pieţele financiare.
În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimarea de creştere în acest an şi a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială.
Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, faţă de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.
În Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenenţa la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. Un Brexit ar putea provoca pagube regionale şi globale severe prin perturbarea actualelor legăturilor comerciale, a avertizat economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld.
FMI a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB-ului Marii Britanii în acest an la 1,9%, faţă de un avans de 2,2% previzionat anterior. În 2015, economia britanică a crescut cu 2,3%.
Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.