FMI îmbunătăţeşte estimările privind creşterea economiei Italiei şi cere reforme fiscale

31 03. 2021
italia_steag_77546600_07809700

Noile proiecţii, însoţite de „incertitudini considerabile”, depind de evoluţia campaniei de vaccinare şi de continuarea sprijinului economic. După un start slab, economia italiană ar urma să accelereze în semestrul doi din 2021, apreciază FMI.

În ultimele două luni, Italia s-a confruntat cu o creştere a cazurilor de coronavirus şi restricţii mai dure pentru a ţine sub control extinderea pandemiei, scrie Agerpres.

Comisia Europeană şi Banca Centrală a Italiei se aşteaptă la o creştere a celei de-a treia economii a zonei euro de sub 4% anul acesta, după un declin record de 8,9% în 2020. Guvernul de la Roma estima în septembrie un avans de 6% al PIB-ului Italiei anul acesta, dar analiştii spun că prognoza va fi revizuită în scădere, uşor peste 4%.

În cazul băncilor italiene, calitatea portofoliului de împrumuturi se va înrăutăţi după ce vor expira actualele măsuri de sprijin a economiei, a avertizat FMI.

Instituţia financiară a încurajat Guvernul de la Roma să plănuiască „măsuri prompte pentru a face faţă în eventualitatea prăbuşirii unei bănci”.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, ar putea stimula investiţiile în economia Italiei, se arată în raportul FMI, care cere Executivului de la Roma să revizuiască unele investiţii publice pentru a pregăti mai bine proiectele şi a spori eficienţa cheltuielilor.

Dincolo de Fondul UE de redresare, Italia va beneficia de pe urma adoptării de „reforme fiscale cuprinzătoare”, care vor promova creşterea economiei şi vor reduce evaziunea fiscală, apreciază FMI.