În document, FMI avertizează că după ce acest sprijin va fi eliminat, numărul insolvenţelor ar putea creşte exploziv, ceea ce va slăbi băncile germane. De asemenea, analiza FMI arată că impactul pandemiei este resimţit mai puternic în cazul hotelurilor şi restaurantelor, unde aproape o treime din împrumuturi ar fi ajuns să nu poată fi plătite fără ajutorul statului.
Un studiu separat publicat de centrul de reflexie Bruegel arată că sprijinul oferit de Guvernul german, care include printre altele garanţii, granturi şi scutiri de la depunerea cererii de plasare în insolvenţă, a fost unul dintre cele mai generoase din rândul statelor din Europa Occidentală.
„Când eşti într-o criză de asemenea magnitudine şi există atât de multă incertitudine în jurul pandemiei şi al direcţiei revenirii, este întotdeauna mai bine să fii excesiv de prudent”, a declarat şeful misiunii FMI în Germania, Shekhar Aiyar. Acesta a prognozat că va fi nevoie de un număr de echilibristică atunci când va fi retras sprijinul guvernamental, precum măsura Kurzarbeit de subvenţionare a programului redus de lucru.
Aproximativ şase milioane de germani erau înscrişi în programul Kurzarbeit în luna aprilie a anului trecut iar aproximativ două milioane beneficiau şi la finele anului trecut de acest program.
FMI a sfătuit autorităţile de la Berlin să analizeze posibilitatea unor măsuri de sprijin suplimentar pentru companiile care au nevoie de lichidităţi sau sunt în pericol de insolvenţă chiar dacă afacerile lor sunt viabile şi de asemenea să menţină sprijinul pentru piaţa muncii din Germania pentru a evita pagube de durată.
Conform prognozelor FMI, economia germană va stagna în primul trimestru al acestui an, dar va reveni pe creştere pentru restul anului. Pe ansamblul anului 2021, FMI estimează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 3,5%. Acest salt ar veni după o contracţie de 5% anul trecut, potrivit estimărilor iniţiale ale Oficiul federal de statistică.