„Misiunea comună a Fondului Monetar şi a Comisiei Europene, aflată la Bucureşti, va continua să lucreze la nivel tehnic cu autorităţile române şi să le furnizeze acestora concluziile preliminare al misiunii şi recomandările referitoare la politici. Misiunea se va întoarce la Bucureşti pentru a relua discuţiile formale cu noul Guvern, atunci când acesta va fi format”, se arată în declaraţia semnată de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România şi Joost Kuhlmann, şeful misiunii Comisiei Europene la Bucureşti.
În declaraţia comună, oficialii precizează că se aşteaptă ca România să-şi menţină angajamentele asumate în discuţiile cu partenerii internaţionali.
„O politică macroeconomică solidă şi continuarea reformelor structurale rămân esenţiale pentru revigorarea economiei româneşti şi creşterea pe termen lung”, se mai arată în declaraţia comună a celor doi oficiali.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au început marţi să lucreze la Bucureşti în cadrul celei de-a cincea evaluări a Acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române. Vizita experţilor celor trei organisme financiare internaţionale ar fi trebuit să se încheie pe 7 mai.
Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Cabinetul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu a fost demis, vineri, la mai puţin de 80 de zile de la învestitură, după ce Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie şi intitulată „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!” a fost adoptată de Parlament.