FMI: Modificările la Codul Fiscal trebuie făcute la pachet, pentru a fi evaluat impactul

Orice modificări ale Codului Fiscal ar trebui să fie sub forma unui pachet, astfel încât impactul general să poată fi evaluat cu atenţie, Guvernul având la dispoziţie mai multe opţiuni în privinţa impozitării, pe care le poate combina în mai multe moduri, după analiza impactului, potrivit FMI.
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 11:58
FMI: Modificările la Codul Fiscal trebuie făcute la pachet, pentru a fi evaluat impactul

„Ce va fi important este ca orice schimbări din Codul Fiscal să vină sub forma unui pachet, astfel încât impactul general să poată fi evaluat cu atenţie. De exemplu, există în evoluţie o viziune cu privire la taxele pe proprietate. De asemenea, discutăm de impozitarea pe zona energiei. E necesară şi lărgirea bazei de contribuţii sociale, astfel încât sistemul să poată fi durabil şi sustenabil. Toate acestea sunt opţiuni diferite, care pot fi combinate de maniere diferite. Guvernul studiază impactul diferitelor combinaţii de măsuri şi noi (FMI – n.r.) suntem gata să discutăm pe tema acestor opţiuni”, a declarat miercuri şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat, răspunzând unei întrebări, că reprezentanţii FMI au avut discuţii cu Guvernul privind Codul Fiscal general, rescrierea acestuia şi sistemul fiscal. De asemenea, s-a discutat despre administrarea fiscală, zonă în care FMI va continua să furnizeze expertiză tehnică.

Pe acest segment, Schaechter apreciază că ANAF trece deja printr-o serie de măsuri de restructurare, reducerea numărului de sedii, transformarea structurii într-una mai eficientă, accentuarea activităţii personalului în zona evaziunii fiscale, „toate aceste lucruri fiind bazate şi pe acordurile din programele anterioare”.

În ceea ce priveşte relaxarea fiscală, oficialul FMI spune că este esenţială menţinerea stabilităţii macroeconomice şi stabilitatea finanţelor publice.

„România s-a angajat prin pactul de creştere şi stabilitate să realizeze un deficit de cel mult 1% din PIB până în anul 2015 şi acest obiectiv ţine seama de activitatea economică. Dacă activitatea economică este în continuare precară, această ţintă în termeni nominali poate fi puţin mai ridicată”, a afirmat şeful misiunii FMI.

Ea a arătat că mulţi investitori acordă credit României pentru realizarea unei sustenabilităţi sau a sănătăţii sistemului de finanţe publice, care trebuie protejată, întrucât prin intermediul ei s-au redus ratele dobânzilor şi accesul României la finanţare.

„De asemenea, riscurile pentru rostogolirea plăţilor în viitor au fost reduse. Odată realizate aceste lucruri, în mod clar poţi să te gândeşti apoi cum să restructurezi Codul Fiscal, dar trebuie să se facă într-o manieră neutră pentru buget, nu poţi să rişti să creezi un deficit suplimentar, pentru că nu vrem după aceea să tăiem finanţarea de la sectoarele sănătate, învăţământ şi aşa mai departe”, a conchis oficialul FMI.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...