FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Acordul este suspendat

Fondul Monetar Internaţional nu este de acord cu reducerea CAS, în iulie. Delegaţia FMI va pleca de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie din partea Guvernului.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 10:43
FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Acordul este suspendat

Guvernul şi FMI nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie. Discuţiile pe această temă vor continua la următoarea vizită la Bucureşti a Fondului care va avea loc în iulie sau august. Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în noiembrie, pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

Misiunea FMI ar urma să plece de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie înmânată de către autorităţile române, conform România TV. 

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/.

,,Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria’, a afirmat Ioana Petrescu.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti din 2 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, misiunea urmând să se încheie pe 16 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată pentru această perioadă, care are ca mesaj „Ne conectăm cu adevărat......
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația pentru construirea de noi centrale elctrice
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația ...
Consiliul Concurenţei din Cehia (UOHS) analizează o potenţială înţelegere anticoncurenţială între producătorii ...
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies (foto), a folosit primul său discurs public de la preluarea mandatului pentru ...
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY, singurul dezvoltator din România ce activează exclusiv în dezvoltarea unor concepte imobiliare dedicate domeniului ...