FMI nu face comentarii cu privire la inculparea lui Lagarde

Economica.net
27 08. 2014
christine_lagarde_80538100

‘Directorul general s-a exprimat deja cu privire la acest dosar. În prezent se află în drum spre Washington şi, evident, va informa Consiliul de Administraţie al Fondului cu privire la evoluţia cazului’, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, într-un comunicat de presă. ‘Până atunci, nu avem niciun comentariu suplimentar de făcut’, a adăugat Rice.

Inculpată miercuri pentru ‘neglijenţă’ de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă judiciară din Franţa care îi anchetează şi judecă pentru membrii guvernului pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii, Christine Lagarde a subliniat că nu are de gând să demisioneze din fruntea FMI şi că a cerut avocatului său recurs la decizia CJR pe care o consideră complet nefondată.

Soarta lui Christine Lagarde depinde de Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional. Până acum, Consiliul de Administraţie al FMI, care reprezintă cele 188 de state membre ale Fondului, şi-a exprimat întotdeauna încrederea în capacităţile lui Christine Lagarde de a-şi asuma în mod eficient atribuţiile de director general în pofida anchetei care o vizează în Franţa.

Christine Lagarde ocupă funcţia de director general al FMI din luna iulie 2011, când i-a succedat în funcţie unui alt francez, Dominique Strauss-Kahn, după ce acesta a fost acuzat de agresiune sexuală la New York.

În Franţa, Christine Lagarde a fost inculpată pentru rolul său în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat şi apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când Lagarde era ministru de finanţe al Franţei. Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluţiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participaţiei la Adidas în anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.