FMI: Nu toate perspectivele legate de China sunt sumbre
‘China se confruntă în această perioadă cu o etapă de tranziţie majoră’, a declarat şeful FMI, care participă la reuniunea anuală a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, care se desfăşoară în perioada 9-12 octombrie la Lima (Peru).
După două decenii în care PIB-ul Chinei a înregistrat creşteri de peste 10%, anul trecut s-a înregistrat un avans de 7,4%. FMI estimează o creştere de 6,8% în 2015 în timp ce autorităţile de la Beijing se aşteaptă la un avans de aproximativ 7% – cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.
Schimbările din întreaga lume afectează economia iar statele emergente trebuie să facă faţă preţului mai scăzut al materiilor prime, a explicat Lagarde. ‘Dacă analizăm tranziţia Chinei de la un model de creştere la altul, de la o metodă de stabilire a cursului valutar la alta, trebuie să ajustăm rezultatele. Eforturile Chinei de a trece de la o economie bazată pe export la una condusă de consum sprijină tranziţia care are loc în acest moment’, susţine şeful FMI.
Marţi, FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an şi anul viitor, atrăgând atenţia asupra riscurilor crescute legate de încetinirea economiei chineze şi a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, produsul intern brut mondial ar urma să urce cu 3,1% în acest an şi cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna iulie a acestui an.
Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire a economiei Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorinţa de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de-a cincea diminuare a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenţia de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.
Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea Guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale.
Datele publicate recent arată o creştere a investiţiilor şi a producţiei sub estimări în august, ceea ce sugerează că autorităţile de la Beijing trebuie să adopte noi măsuri de stimulare a creşterii economiei.